Cesto:
5 bielkov, 100 g tekutého medu, 5 žĺtkov, 100 g tekutého medu, 1 vanilínový cukor, 100 g mletých orechov, 70 g pšeničnej celozrnnej múky – jemne mletej
Na posypanie:
práškový cukor
Náplň:
3 plátky želatíny, 250 ml smotany na šľahanie, 1 PL tekutého medu, 2 PL orieškovo – čokoládového krému, 2 PL rumu
Na ozdobu:
trochu nastrúhanej čokolády
Postup:
Z bielkov a medu ušľaháme šľahačom pevný sneh. Žĺtky, med a vanilínový cukor vyšľaháme na krém. Do našľahaného žĺtkového krému zľahka vmiešame sneh z bielkov a potom i mleté orechy premiešané s pšeničnou múkou. Hladké cesto rovnomerne natrieme na plech (30 x 40 cm) vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 oC asi 15 – 20 minút.
Upečenú piškótu posypeme práškovým cukrom, priložíme papier na pečenie a vyklopíme na podnos. Pripečený papier opatrne stiahneme, piškótu necháme vychladnúť a nakrájame na 4 krátke pruhy (asi 30 x 10 cm).Na prípravu náplne namočíme želatínu podľa návodu na obale. Smotanu, med a orieškovo – čokoládový krém vyšľaháme do tuha.
Zo želatíny opatrne vytlačíme vodu, pridáme rum a pomaly rozohrejeme. Do želatíny najskôr vmiešame asi 2 PL šľahačky a potom pridáme späť k zvyšnej šľahačke. Ak je náplň riedka, vložíme ju do nádoby, ktorá pláva v studenom vodnom kúpeli. Miešame a keď začne náplň tuhnúť, pruhy striedavo natrieme náplňou. Časťou náplne natrieme hornú stranu a boky múčnika. Posypeme nastrúhanou čokoládou a odložíme asi na 2 hodiny do chladu.
Pred servírovaním nakrájame približne na 10 kociek.