Brusnicová zmes:
250 g masla, 250 g zavarených pikantných brusníc, 2 PL ovsených vločiek, 1 KL nastrúhanej citrónovej kôry
Cesto:
250 g hladkej múky, 50 g Gustinu (kukuričný škrob), 1 kypriaci prášok do pečiva, 1 a ½ škoricového cukru, 25 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka soli, 4 vajcia
Na ozdobenie:
1 svetlá poleva, ½ škoricového cukru
Postup:
Najprv rozpustíme maslo na miernom ohni a necháme mierne zhnednúť. Odstavíme z platne a necháme chladnúť. Brusnice zmiešame s ovsenými vločkami a citrónovou kôrou a ponecháme na ďalšie použitie.
Múku zmiešame s gustinom, práškom do pečiva, škoricovým cukrom a preosejeme do misy. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajcia a vychladnuté maslo. Prísady vypracujeme ručným šľahačom s metličkami na hladké cesto (najprv zašľaháme krátko na najnižšom stupni a potom asi 2 minúty na najvyššom).
Tretinu cesta nalejeme do vymazanej a vysypanej bábovkovej formy a zarovnáme. Polovicu brusnicovej zmesi nalejeme do stredu cesta. Pridáme druhú tretinu cesta a uhladíme. Zvyšnú brusnicovú zmes opäť nalejeme do stredu cesta a prikryjeme zvyšným cestom. Dáme piecť do predhriatej rúry na spodný rošt. Pečieme 50 – 60 minút pri teplote 180 oC.
Bábovku po upečení necháme 10 minút vychladnúť, potom vyklopíme na kuchynskú mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Polevu pripravíme podľa návodu na obale a ozdobíme ňou bábovku. Keď je poleva skoro stuhnutá, posypeme bábovku škoricovým cukrom. Krájame až keď poleva úplne stuhne.