Suroviny:
2 celozrnné žemle, 2 biele žemle, 2 biele cibule, 3 plátky slaniny, olej, 70 g enciánu, 40 g strúhaného údeného syra, 2 plátky šunky, petržlenová vňať
Postup:
Zo žemlí odkrojíme vrchnú časť a zo spodnej časti vyberieme vnútro. Encián pokrájame nadrobno, zmiešame ho s nastrúhaným údeným syrom, nakrájanou šunkou a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Cibuľu olúpeme, pokrájame na väčšie kúsky, osolíme a prudko opečieme v panvici na rozpálenom oleji. Vychladnuté kúsky cibule zmiešame so syrom a plnkou naplníme vybratú časť žemlí. Poukladáme ich do olejom potretej zapekacej misy a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Plátky slaniny pokrájame a opečieme na oleji. Zapečené žemle vyberieme z rúry, posypeme kúskami opečenej slaniny a dozdobíme šalátom.