Suroviny:
350 g hladkej múky, 100 g masla, štipka soli, 3 PL oleja, 150 ml vlažnej vody, 1 balíček vanilínového cukru,
Plnka:
300 g zeleného hrozna, 300 g modrého hrozna, 500 g syra ricotta, 1 žĺtok, 2 balíčky vanilínového cukru,
Na dokončenie:
6 PL strúhanky, 2 PL práškového cukru, múka na posypanie
Postup:
Roztopíme 20 g masla a zmiešame s múkou, soľou, 2 PL oleja, vanilínovým cukrom a 150 ml vlažnej vody. Vymiesime pomocou ručného mixéra na hladké cesto. Potrieme ho zvyšným olejom, zabalíme do fólie a necháme 60 minút odležať.
Bobule hrozna umyjeme a necháme odkvapkať. Ricottu, žĺtok a vanilínový cukor vymiešame metličkou. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Plát rozrežeme na menšie obdĺžniky veľkosti 15 x 7 cm.
Každý plát posypeme strúhankou, natrieme ricottou, pričom necháme 1 cm od kraja čistý. Hrozno rovnomerne rozdelíme na ricottu a pomocou utierky zrolujeme. Konce každej štrúdle zatlačíme, preložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 175 °C asi 50 – 60 minút. V polovici pečenia štrúdle potrieme zvyškom masla. Nakoniec ich vyberieme z rúry a tesne pred podávaním posypeme práškovým cukrom.