Cesto:
5 vajec, 1 PL nastrúhanej citrónovej kôry, 120 g práškového cukru, 120 g polohrubej múky, ½ balíčka prášku do pečiva, tuk na vymastenie plechu, hrubá múka na vysypanie plechu
Plnka:
1 pohár hruškového kompótu, 400 ml šťavy z hrušiek, 300 ml vody, 1 až 2 PL kryštálového cukru, 2 balíčky Zlatého Klasu, 500 ml šľahačkovej smotany, 1 balíček stužovača šľahačky, 1 PL hruškového likéru
Postup:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého opatrne zapracujeme citrónovú kôru. Žĺtky vymiešame s cukrom dopenista, pridáme vyšľahaný sneh a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený a pomúčený plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 oC asi 15 až 17 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.
Hrušky scedíme, necháme odkvapkať, odstránime šupku a pokrájame ich na kocky alebo nahrubo postrúhame na strúhadle. Hruškovú šťavu doplníme vodou do 700 ml, podľa chuti pridáme cukor. Prisypeme oba Zlaté klasy, dobre rozmiešame a privedieme do varu. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu.
Do vychladnutej kaše pridáme pokrájané alebo postrúhané hrušky. Krémovú hmotu jemne premiešame a natrieme na cesto. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačom a hruškovým likérom. Ochutenú šľahačku navrstvíme na plnku. Zákusok necháme v chladničke stuhnúť, potom nakrájame.