Cesto:
2 – 3 PL oleja, 200 g prerastenej anglickej slaniny, 450 g hladkej múky, 1 droždie, 1 a ½ KL soli, trošku cukru, 150 ml vlažného bieleho vína, 150 ml vlažného mlieka
Postup:
Na oleji vyškvaríme slaninu nakrájanú na drobné kocky a necháme vychladnúť.
Do misy dáme múku, droždie, soľ, cukor a premiešame. Pridáme slaninu spolu s vyškvareným tukom, víno a 150 ml mlieka. Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí. Ak je príliš tuhé, pridáme trochu mlieka. Cesto posypeme múkou, zakryjeme a necháme na teplom mieste dobre nakysnúť (kým sa dvojnásobne nezväčší).
Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu, ešte raz premiesime a rozdelíme na tri diely. Z každého dielu vyváľame asi 35 cm dlhý valček. Valčeky zapletieme do vrkoča, ktorý položíme na plech pokrytý papierom na pečenie a necháme na teplom mieste asi 15 – 20 minút nakysnúť. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 oC asi 45 – 55 minút.
Do upečeného pletenca zapichneme špajdľu. Ak je špajdľa po vytiahnutí suchá, pletenec je upečený. Po vychladnutí nakrájame na plátky.