Cesto:
500 g polohrubej múky, 100 g masla, 60 g práškového cukru, 1 vajce, 120 ml mlieka, 42 g droždia, štipka soli
Plnka:
mlieko, 200 g mletého maku, 160 g krupicového cukru, 800 g jabĺk, 2 – 3 lyžičky Zlatého klasu, 2 vanilínové cukry, 2 lyžice masla
Na potretie:
1 vajce
Postup:
Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, pridáme štipku soli, trochu cukru a necháme vykysnúť kvások. Do hlbšej misy dáme preosiatu múku, nakysnutý kvások, vajce, maslo, zvyšný cukor a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odstáť.
Do vriaceho mlieka nasypeme pomletý mak, krupicový cukor, premiešame a necháme vychladnúť. Očistené jablká pokrájame na kocky a pár minút ich podusíme v hrnci na rozpustenom masle. Posypeme vanilínovým cukrom a zahustíme Zlatým klasom vymiešaným v troche vody. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Nakysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú rozvaľkáme na pomúčenej doske, potrieme makovou plnkou a do stredu dáme vychladnutú jablkovú zmes. Opatrne zavinieme, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Upečieme vo vyhriatej rúre.