Cesto:
250 g polohrubej múky, 120 g práškového cukru, štipka soli, 120 g masla, 3 vajcia, 3 lyžice mletých vlašských orechov, 6 až 8 hrušiek, 250 ml hustej kyslej smotany, 2 lyžice krupicového cukru, 1 lyžica hladkej múky, 1 vanilínový cukor, 30 g mandľových lupienkov, práškový cukor na posypanie
Postup:
Múku, práškový cukor, maslo, štipku soli a vajce spracujeme na hladké cesto. Necháme ho 20 minút odpočívať na chladnom mieste. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a vyložíme ním dno aj boky okrúhlej, vymastenej a múkou vysypanej vrúbkovanej keramickej misy. Cesto popicháme vidličkou a posypeme ho 2 lyžicami pomletých orechov.
Očistené hrušky pokrájame a krátko povaríme vo vode, do ktorej sme pridali vanilínový cukor. Po vychladnutí ich rozložíme do keramickej misy.
Do kyslej smotany dáme zvyšné dve vajcia, lyžicu mletých orechov, hladkú múku, krupicový cukor a dobre vymiešame. Hrušky v mise zalejeme, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme pri teplote 180 oC. Vychladnutú, na kúsky pokrájanú tortu posypeme práškovým cukrom a dozdobíme mandľovými lupienkami.