Cesto:
2 vajcia, 2-3 PL horúcej vody, 100 g cukru, 1 vanilínový cukor, 75 g hladkej múky, 25 g Gustinu, 10 g kakaa, 1 kypriaci prášok do pečiva, 50 g rozpusteného vlažného masla
Náplň:
1 tortová plnka s vanilkovou príchuťou, 250 ml mlieka, nastrúhaná kôra z 1 citróna, 4 PL citrónovej šťavy, 2 PL práškového cukru, 200 g masla
Na ozdobu:
plátky citrónu, nakrájaná citrónová kôra
Postup:
Vajcia a vodu vyšľaháme ručným šľahačom na penu. Cukor zmiešame s vanilínovým cukrom a za stáleho šľahania prisypeme k zmesi. Šľaháme ešte asi 2 minúty.
Múku preosejeme s Gustinom, kakaom, kypriacim práškom a opäť zašľaháme ku zmesi. Vmiešame maslo a hladké cesto vylejeme na vymazaný a papierom vyložený plech (30 x 40 cm) a ihneď pečieme v predhriatej rúre pri 160 – 180 oC asi 12 minút.
Cesto preklopíme na kuchynskú mriežku prikrytú papierom na pečenie a necháme dobre vychladnúť. Stiahneme papier na pečenie.
Náplň:
Z tortovej plnky a mlieka pripravíme podľa návodu na obale krém a pridáme citrónovú kôru a šťavu zmiešanú s práškovým cukrom. Maslo ručným šľahačom vyšľaháme na penu a za stáleho šľahania pridávame ušľahaný krém.
Cesto 2 – krát pozdĺžne rozrežeme na tretiny. Každý plát potrieme krémom, časť krému si necháme na zdobenie. Vrchnú časť ozdobíme krémom, plátkami citrónu a citrónovou kôrou. Servírujeme vychladené.