Náplň:
hruškový kompót, 1 balíček hotovej makovej náplne (250 g), 75 g olúpaných slnečnicových jadierok, 1 balíček vanilínového cukru, 1 KL mandľovej arómy, 3 PL medu, 2 zarovnané PL ovsených vločiek alebo strúhanky, 150 ml šťavy z hruškového kompótu
Cesto:
500 g hladkej múky, ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva, 250 g nízkotučného tvarohu, 160 ml mlieka, 160 ml oleja, 2 zarovnané KL cukru, 2 zarovnané KL soli
Na ozdobenie:
1 balíček svetlej polevy, 2 zarovnané PL svetlej marmelády
Postup:
Hrušky necháme dobre odkvapkať na sitku a nakrájame ich na kocky. Zmiešame makovú náplň (1 PL necháme na ozdobenie), slnečnicové jadierka, vanilínový cukor, arómu, med a ovsené vločky alebo strúhanku, pridáme šťavu z kompótu a nakrájané hrušky.
Na doske zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva. Pridáme tvaroh, mlieko, olej, cukor, soľ a ručne spracujeme hladké cesto. Cesto poprášime malým množstvom múky a vyvaľkáme obdĺžnik (40×35 cm). Náplň rozotrieme rovnomerne na cesto a necháme voľný okraj asi 2 cm. Obdĺžnik zavinieme z kratšej strany a vložíme do formy „švom“ nahor. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 oC asi 60 minút. Bábovku vyklopíme a necháme vychladnúť.
Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale a polejeme povrch bábovky. Po zatuhnutí v marmeláde rozmiešame zvyšnú makovú náplň a dozdobíme maslovačkou.