Suroviny:
250 g brokolice, 1 karfiol, 2 mrkvy, 150 g mrazeného hrášku, soľ
Omáčka:
lyžice slnečnicového oleja, 1 lyžica hladkej múky, 200 ml mlieka, 5 lyžíc zeleninového vývaru, 100 g strúhaného syra, mleté čierne korenie
Postup:
Rúru predhrejeme na 200 oC. Do veľkého hrnca dáme zovrieť 2 litre osolenej vody. Karfiol aj brokolicu očistíme, umyjeme a rozoberieme na ružičky. Mrkvu očistíme, umyjeme a pokrájame na tenké kolieska.
Ružičky karfiolu vložíme do vriacej vody a po 1 minúte varenia aj mrkvu. Zeleninu varíme ešte ďalšie 2 minúty. Potom ju vyklopíme do sitka, necháme dôkladne odkvapkať a rozložíme do zapekacej misy. Primiešame hrášok a zatiaľ všetko odložíme nabok.
V hrnci rozohrejeme olej, prisypeme múku a za stáleho miešania pražíme svetlú zápražku. Postupne prilejeme mlieko aj vývar. Stále miešame, necháme zovrieť a varíme asi 3 minúty. Omáčku odstavíme a vmiešame do nej polovicu syra. Dochutíme čiernym korením.
Omáčku nalejeme na zeleninu tak, aby bol pokrytý celý povrch. Posypeme zvyšným syrom a pečieme v rúre pri teplote 180 oC dozlatista asi 10 minút.