Suroviny:
1 kg múčnatých zemiakov, 250 g hrubej múky, soľ, 1 strúčik cesnaku, 2 vetvičky šalvie, 150 g tvarohu, 50 g masla, 2 lyžice olivového oleja, maslo na potretie formy
Postup:
Zemiaky umyjeme, ošúpeme a podľa veľkosti nakrájame na štvrtiny alebo polovice. Uvaríme ich v osolenej vode. Potom ich scedíme, necháme odkvapkať a prelisujeme na dosku, ktorú sme predtým poprášili múkou.
Zemiaky necháme úplne vychladnúť. Potom ich trochu osolíme a prepracujeme s takým množstvom múky, aby vzniklo tvárne cesto. Cesto necháme odpočinúť 10 minút.
Z cesta sformujeme valčeky hrubé asi ako palec a z nich nakrájame kúsky dlhé asi 3 cm. Na každý kúsok trochu pritlačíme vidličku, aby sa odtlačili ryhy.
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu. Halušky vložíme do nej a varíme, kým nevyplávajú navrch. Vyberieme ich a necháme odkvapkať.
Cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Šalviu potrháme a tvaroh rozdrobíme. Rúru predhrejeme na 200 oC. V malom hrnci rozohrejeme maslo aj olivový olej, pridáme cesnak s lístkami šalvie a zľahka opražíme.
Halušky dáme v jednej vrstve do vymastenej formy, pokvapkáme šalviovým maslom a posypeme tvarohom. Pečieme pri teplote 180 oC asi 5 – 10 minút.
Podávame s paradajkovým šalátom.