Suroviny:
800 g údeného hovädzieho jazyka, 1 cibuľa, 20 g hrozienok, 40 ml oleja, 40 g hladkej múky, 700 ml hovädzieho vývaru, 100 ml červeného vína, 20 g nasekaných mandlí, 2 lyžice ríbezľovej zaváraniny, 1 citrón, soľ, cukor, petržlen na ozdobu
Postup:
Údený jazyk umyjeme, dáme do hrnca a zalejeme vodou. Prikryjeme ho a varíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny domäkka. Potom jazyk vyberieme, ochladíme pod studenou vodou a ošúpeme.
Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a orestujeme v panvici na rozohriatom oleji dozlatista. Potom na ňu prisypeme múku a restujeme ešte asi 2 minúty. Vzniknutú cibuľovú zásmažku zalejeme vývarom, dôkladne ju rozmiešame habarkou a za stáleho miešania privedieme k varu. Potom prilejeme červené víno a prevaríme ešte aspoň 20 minút.
Omáčku precedíme, pridáme do nej posekané mandle, hrozienka, ríbezľovú zaváraninu a na jemné rezance nakrájanú citrónovú kôru. Potom všetko pozvoľna varíme ešte 10 minút.
Nakoniec omáčku dochutíme soľou, cukrom a citrónovou šťavou. Vložíme do nej na plátky nakrájaný jazyk a už len prehrejeme. Podávame so žemľovou knedľou a ozdobíme vňaťou.