Suroviny:
500 g zrelých paradajok, 200 g šampiňónov, 1 cibuľa, 1 – 2 strúčiky cesnaku, 4 filety z tresky (po 150 g), 2 lyžice citrónovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžička sušeného oregana, 200 g kyslej smotany, niekoľko lístkov bazalky na ozdobenie
Postup:
Paradajky sparíme, ošúpeme, odstránime tuhé miesta po stopke, dužinu pokrájame na malé kúsky a vložíme do misy. Šampiňóny očistíme, pokrájame na tenké plátky a pridáme k paradajkám. Cibuľu s cesnakom ošúpeme a pokrájame nadrobno. Ryby opláchneme studenou vodou, osušíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Osolíme a okoreníme. Rúru predhrejeme na 200 oC. V kastróle najprv rozohrejeme olej a opražíme oregano s cibuľou a cesnakom. Pridáme paradajky s hubami a pri vyššej teplote za stáleho miešania dusíme asi 2 minúty. Potom preložíme do zapekacej misy, osolíme a okoreníme.Filety položíme na paradajky a na ne dáme asi polovicu kyslej smotany. Misu prikryjeme alobalom a pečieme v horúcej rúre (plynová – 3-4 stupeň, teplovzdušná 180 oC) asi 10 minút. Filety vyberieme a prikryté udržiavame teplé. Paradajky s hubami ešte dusíme pri vysokej teplote, kým zmes nezhustne. Pridáme zvyšnú kyslú smotanu. Ryby aj paradajky upravíme na taniere a ozdobíme celými lístkami bazalky.