Cesto:
500 g polohrubej múky, 80 g masla, 2 vajcia, 3 lyžice práškového cukru, 250 ml mlieka, 1 droždie, štipka soli
Posýpka:
olej, škoricový cukor, vanilkový cukor
Postup:
Do misky dáme múku, rozpustené maslo, práškový cukor, vajcia a štipku soli. Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Pridáme do zmesi a vypracujeme cesto (podľa potreby pridávame múku). Necháme kysnúť 20 – 30 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na bochníky, ktoré vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm.
Vyvaľkané cesto rozkrojíme na 3 cm široké prúžky a pevne ich namotáme na valček tak, aby sa prekrývali. Ak je valček drevený obalíme ho alobalom. Namotaný trdelník potrieme olejom a obalíme v posýpke. Pripravený trdelník dáme na hlbší plech tak, aby rúčky valčeka boli opreté o boky plechu. Cesto sa nesmie dotýkať dna plechu. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150 – 160 oC asi 10 – 15 minút do zlatista. V plynovej rúre trdelník počas pečenia otáčame. Po upečení ho stiahneme z valčeka ešte raz obalíme v posýpke a necháme vychladnúť.