Suroviny:
750 g zmäknutého masla, 2 lyžičky soli, ½ lyžičky korenia, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 strúčik cesnaku podľa chuti
Na ochutenie:
2 lyžice strúhaného chrenu, 1 lyžica karí, 2 lyžice pokrájanej pažítky, 75 g rozotretej nivy, 2 lyžice strúhaných lieskovcov, ½ lyžičky worcesteru, 50 g červených paprík, 1 lyžica sladkej papriky, 50 g bylinkovej zmesi
Postup:
Maslo izbovej teploty rozotrieme so soľou, korením, citrónovou šťavou a prípadne aj s cesnakom. Rozdelíme na 7 porcií.
Vmiešaním prísad pripravíme rôzne maslá – chrenové, karí, pažítkové alebo syrové. Potom pripravíme maslo z lieskových orieškov a worcesterovej omáčky, paprikové maslo s jemne pokrájanou paprikou, maslo bylinkové so zmesou byliniek.
Maslové nátierky dáme do hrnčekov a prikryjeme, až kým ich neservírujeme. Z mäkkého masla môžeme vytlačiť ružičky. Ak chceme robiť guľôčky alebo iné tvary, maslo vychladíme.