Suroviny:
600 g hovädzieho mäsa, 2 strúčiky cesnaku, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, štipka mletej papriky, hladká múka
Omáčka:
4 ks čierneho korenia, 4 ks nového korenia, 2 bobkové listy, 150 g mrkvy, 150 g zeleru, 1 cibuľa, 4 PL oleja, 3 PL plnotučnej horčice, 1 ČL cukru, 100 ml bieleho vína, 3 PL hladkej múky, 30 g masla, 200 ml smotany
Postup:
Mäso nahrubo pomelieme. Cesnak prelisujeme a spolu s vajcami ho pridáme k mäsu. Ochutíme soľou, korením a paprikou. Podľa potreby zahustíme múkou. Premiešame a z hmoty navlhčenými rukami vyformujeme guľôčky s priemerom asi 3 cm. Dáme ich do pekáča vyloženého papierom na pečenie a pečieme v rúre pri 200 oC asi 15 – 20 minút.
V hrnci zvaríme 150 ml vody, korenie, nové korenie a bobkové listy. Mrkvu, zeler, cibuľu očistíme, nakrájame na kocky a osmažíme na rozpálenom oleji. Pridáme horčicu, cukor a soľ. Zalejeme vínom a vývarom z korenia, varíme 20 minút.
Z múky a masla si pripravíme svetlú zápražku a zahustíme základ omáčky. Zjemníme ju smotanou a prevaríme. Rozmixujeme ponorným mixérom. Guľôčky rozdelíme na taniere a podlejeme ich omáčkou. Podávame s ryžou a varenou zeleninou.