Suroviny:
300 g varených zemiakov, soľ, 200 g hrubej múky, 3 žĺtky, 1 bielok na potretie, 3 lyžice masti, 1 veľká cibuľa, bylinky na ozdobu
Plnka:
1 varený zemiak, 200 g bryndze, mleté čierne korenie, 1 lyžička vegety, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica posekaných byliniek (bazalka, tymian, pažítka)
Postup:
Plnka: Uvarený zemiak ošúpeme, nastrúhame a zmiešame ho s bryndzou. Zmes okoreníme a ochutíme vegetou. Cesnak ošúpeme, prelisujeme a spolu s posekanými bylinkami vmiešame do zmesi. Podľa chuti môžeme zmes prisoliť.
Ošúpeme všetky zemiaky a nastrúhame ich najemno na dosku. Pridáme soľ, žĺtky a múku. Vypracujeme hladké cesto, rozvaľkáme ho a pokrájame na obdĺžniky. Do stredu obdĺžnikov rozdelíme plnku a okraje natrieme rozšľahaným bielkom. Cesto preložíme cez plnku a okraje k sebe dobre pritlačíme. Pirohy varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch (6 – 8 minút). Pomocou sitka ich vyberieme a necháme odkvapkať.
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. V panvici rozohrejeme masť a cibuľu na nej do zlatista opražíme. Pirohy rozdelíme na taniere, polejeme trochou masti s opraženou cibuľou a ozdobíme čerstvými bylinkami.