Suroviny:
500 g bravčovej sviečkovice, 4 jablká, 250 ml suchého bieleho vína, 2 lyžice kryštálového cukru, pol lyžičky mletej škorice, 1 lyžica citrónovej šťavy, zmes sušených talianskych byliniek, 2 lyžice oleja, 2 lyžice sterilizovaného chrenu, 125 ml smotany na varenie, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Jablká ošúpeme, vodorovne prekrojíme na polovice a vyberieme jadrovníky. V kastróliku prevaríme víno s cukrom, škoricou, citrónovou šťavou a so 125 ml vody. Pridáme polovice jabĺk a podusíme asi 3 minúty. Vyberieme, necháme na sitku odkvapkať, šťavu zachytíme.
Bravčovú sviečkovicu umyjeme, pokrájame na pláty. Ochutíme čiernym korením a talianskymi bylinkami. Na panvici na rozohriatom oleji opekáme 4 – 5 minút z každej strany. Osolíme a udržiavame v teple. Vypečenú šťavu zriedime vínovým vývarom. Vmiešame chren, smotanu, krátko povaríme, ak treba, osolíme a okoreníme. Mäso a jablká na tanieri polejeme omáčkou. Podávame s opekanými zemiakmi.