Cesto:
350 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 50 g práškového cukru, 50 g mäkkého masla, štipka soli, 180 ml mlieka, 1 vajce, kúsok masla na potretie plechu
Plnka:
2 kg sliviek, 130 g studeného masla, 100 g polohrubej múky, 100 g vlašských orechov, 130 g hnedého cukru, 1 lyžička škorice, šľahačka na ozdobenie
Postup:
Droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku. Vo veľkej mise zmiešame preosiatu múku so soľou a cukrom. Pridáme mäkké maslo, mlieko s droždím a 1 vajce. Robotom vymiesime tuhé cesto, aby sa neprichytávalo na okraje misy. Misu s cestom prikryjeme a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
Umyté slivky rozpolíme o odkôstkujeme. Polovice sliviek zhora narežeme, aby sa dali dobre rozložiť. Cesto ešte raz premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme na veľkosť plechu. Zložíme na štvrťky, preložíme na maslom vymastený plech. Pomúčenými prstami alebo valčekom ho rovnomerne roztiahneme na celý plech. Cesto zakryjeme utierkou a necháme 15 minút odstáť.
Rúru predhrejeme na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C).
Pripravíme si mrveničku: studené maslo pokrájame na menšie kúsky a zmiešame spolu s múkou, pomletými orechmi, cukrom a škoricou. Končekmi prstov vytvoríme mrveničku.
Slivky poukladáme na cesto, posypeme maslovo-orechovou mrveničkou, koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 35 – 40 minút.