Suroviny:
250 g hladkej múky, 20 g droždia, 120 ml mlieka, 25 g masla, 25 g kryštálového cukru, 1 vajce, štipka soli, 10 polovíc zaváraných marhúľ, 1 žĺtok, 1 balíček číreho tortového želé, marhuľová šťava do želé, 2 PL práškového cukru
Postup:
Múku nasypeme do misky a do stredu vyhĺbime jamku. Do nej rozdrvíme droždie, zalejeme, zalejeme ho vlažným mliekom, pridáme 1 ČL kryštálového cukru a štipku soli. Kvások zľahka premiešame a posypeme trochou múky. Misku zakryjeme utierkou a necháme 15 až 20 minút kysnúť, kým sa navrchu nevytvoria trhliny. Vajce rozšľaháme so zvyškom kryštálového cukru a s roztopeným maslom, zmes pridáme ku kvásku. Zo surovín vypracujeme hladké cesto. Hotové zakryjeme a necháme asi 45 minút odstáť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a pokrájame na 10 štvorcov s rozmermi 10 x 10 cm.
Do stredu každého štvorca položíme jednu polovicu dobre odkvapkanej zaváranej marhule. Žĺtok rozmiešame s 1 PL vody a zmesou potrieme štvorce okolo marhule. Kolieskom na rezanie nakrojíme každý štvorec cesta od rohu až po marhuľu. Každý druhý roh cesta zdvihneme a položíme na marhuľu. Rožky nad marhuľou stlačíme dohromady a veterníky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Zo zvyšného cesta vyrežeme okrúhlou vrúbkovanou formičkou s priemerom asi 4 cm kolieska, ktoré položíme navrch veterníkov a zľahka pritlačíme. Veterníky potrieme zvyškom žĺtkovej zmesi a necháme 15 minút kysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 minút.
Medzitým pripravíme marhuľové želé. Tortové želé prevaríme s marhuľovou šťavou. Upečené veterníky vyberieme z rúry a potrieme teplým želé. Práškový cukor rozmiešame približne v 2 PL vody. Cukrovou polevou natrieme koláče a necháme vysušiť.