Suroviny:
400 g bravčového mäsa, 300 g hovädzieho mäsa, 60 g slaniny, 1 cibuľa, 1 vajce, 1 žemľa, 50 g ovsených vločiek, 2 lyžice vody, 1 lyžica horčice, 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry, soľ, mleté čierne korenie, majorán, 100 g oravskej slaniny nakrájanej na plátky, olej na vymastenie plechu
Postup:
Žemľu namočíme do vody a po napučaní prebytočnú vodu vytlačíme. Ovsené vločky pokvapkáme vodou a necháme napučať. Slaninu pokrájame na malé kúsky, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a opečieme.
Mäso a namočenú žemľu zomelieme v mäsovom mlynčeku, pridáme ovsené vločky, opečenú slaninu a cibuľu, horčicu, citrónovú kôru, soľ, mleté čierne korenie, majorán a rukou dobre spracujeme.
Mokrými rukami vytvarujeme dva bochníky a dáme na pripravený plech. Navrch poukladáme plátky slaniny, podlejeme malým množstvom vody, zakryjeme alobalom a pečieme 1 hodinu pri teplote 180 °C. Potom alobal odstránime, sekanú polejeme vlastnou šťavou a dopečieme. Podávame so zemiakovou kašou alebo so zeleninovou oblohou.