Suroviny:
2 hrnčeky polohrubej múky, 100 ml mlieka, 1 hrnček práškového cukru, 3 vajcia, ½ hrnčeka oleja, 1 kypriaci prášok, 2 a ½ hrnčeka pokrájaných hrušiek, 1 lyžica kakaa, 100 g čokolády na varenie, 70 g masla, 1 lyžica tuzemského umu, 30 g strúhanej tmavej čokolády
1 hrnček – 250 ml
Postup:
Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom. Postupne pridávame olej, mlieko, polohrubú múku s kypriacim práškom, vmiešame dotuha vyšľahaný sneh z bielkov a spolu premiešame. Z cesta odoberieme 4 – 5 lyžíc, pridáme doň kakao, tuzemský um a vymiešame.
Do svetlého cesta primiešame na kúsky pokrájané hrušky a roztrieme na vymastený, múkou vysypaný časť cesta. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme.
Vychladnutý koláč polejeme rozpustenou čokoládovou polevou pripravenou z masla a čokolády na varenie. Po stuhnutí pokrájame a posypeme strúhanou čokoládou.