Cesto:
150 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 2 vajcia, 3 lyžice oleja, 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, 50 až 70 ml mlieka, 4 – 5 hrušiek, 1 škoricový cukor, 1 vanilínový cukor
Poleva:
80 g masla, 1 vajce, 3 lyžice práškového cukru, 1 vanilínový cukor
Postup:
Vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme olej, polohrubú múku s kypriacim práškom, prilejeme mlieko a zľahka premiešame. Očistené hrušky pokrájame na väčšie kúsky, dáme ich do misky, posypeme škoricovým, vanilínovým cukrom a dobre premiešame.
Zapekaciu misu vymastíme, vysypeme múkou a roztrieme do nej polovičnú časť cesta. Poukladáme naň ochutené hrušky a roztrieme na ne zvyšnú časť cesta. Vložíme do vyhriatej rúry, pečieme 25 – 35 minút pri teplote 180 °C.
V hrnci rozpustíme maslo. Odstavíme, pridáme práškový a vanilínový cukor, vajce a spolu vymiešame. Predpečený koláč vyberieme z rúry a navrch roztrieme maslovú polevu. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte 20 minút.
Upečený koláč necháme dobre vychladnúť, pokrájame ho na kúsky a posypeme práškovým cukrom.