Cesto:
1 kocka droždia, 250 ml vlažného mlieka, 2 PL kryštálového cukru, 500 g polohrubej múky, 2 vajcia, 50 g masla
Obloženie:
1 pohár zaváraných čučoriedok, 20 g mletých lieskových orieškov
Sneh:
60 g mletých lieskových orieškov, 100 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, ½ ČL prášku do pečiva, 2 vajcia
Postup:
V mlieku rozpustíme 2 lyžice cukru, rozdrobíme droždie a necháme 20 minút kysnúť. Múku, kvások, 2 vajcia a zmäknuté maslo spracujeme na cesto. Na teplom mieste ho necháme 45 minút kysnúť.
Čučoriedky zlejeme a necháme dôkladne odkvapkať. Z vykysnutého cesta odoberieme dve tretiny, rozvaľkáme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Zo zvyšnej tretiny cesta vytvoríme šúľky, po dve spletieme a popritláčame po okrajoch cesta na plechu. Cesto posypeme mletými orieškami a všetkými čučoriedkami.
Orieškový sneh pripravíme tak, že 2 vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. V mise vyšľaháme 100 g kryštálového cukru, vanilínový cukor, žĺtky a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a spolu so zvyšnými orechmi vareškou jemne zapracujeme do žĺtkovej zmesi.
Na koláč na plechu rozdelíme pripravený orieškový sneh. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 35 minút a po vychladnutí nakrájame na štvorce.