Cesto:
380 ml mlieka, 3 PL práškového cukru, 1 PL hladkej múky, 20 g droždia, 350 g polohrubej múky, 70 g roztopeného vlažného masla, 500 g zaváraných marhúľ,
150 g mletého maku, 1 PL marhuľového džemu, 250 g mäkkého tvarohu, soľ, mletá škorica, 1 ČL postrúhanej citrónovej kôry
Postup:
Do šálky nalejeme 180 ml vlažného mlieka, pridáme 1 PL cukru, hladkú múku a droždie, rozmiešame a necháme vykysnúť. Do misy preosejeme 300 g polohrubej múky, pridáme štipku soli, nalejeme vykysnutý kvások a roztopené maslo. Zo surovín vypracujeme cesto. Podľa potreby doň zapracujeme ešte zvyšok múky, aby bolo vláčne a stredne tuhé. Zakryjeme ho utierkou a necháme hodinu kysnúť.
Marhuľový kompót scedíme a necháme odkvapkať. Mletý mak povaríme so zvyškom mlieka, aby vznikla kaša, podľa chuti ju osladíme, pridáme štipku škorice a džem. Tvaroh rozmiešame s 2 PL práškového cukru a postrúhanou citrónovou kôrou.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme, položíme na veľký plech vyložený papierom na pečenie . Okraje vytlačíme nahor. Striedavo na cesto ukladáme polovice marhúľ, lyžičku makovej zmesi a lyžičku tvarohu. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 40 – 45 minút.