Suroviny:
8 paprík, 1 cibuľa, 100 g šampiňónov, 2 strúčiky cesnaku, 80 g sušených rajčín, 100 g šošovice, 150 g ryže, 4 lyžice olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžička sušeného oregana, 1 lyžička posekanej petržlenovej vňate, 150 ml zeleninového vývaru, 160 g balkánskeho syra, bylinky
Postup:
Papriky rozrežeme na polovice a očistíme. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na rezančeky, šampiňóny a cesnak na tenké plátky a sušené rajčiny na menšie kúsky. Šošovicu prepláchneme, necháme odkvapkať a nasypeme do vriacej vody. Povaríme asi 10 minút a pridáme ryžu. Všetko uvaríme domäkka, potom šošovicu s ryžou precedíme a necháme v site odkvapkať. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice oleja a speníme na ňom cibuľu. Pridáme šampiňóny, cesnak, rajčiny, zmes ochutíme soľou, korením, oreganom a petržlenovou vňaťou. Nakoniec vmiešame ryžu so šošovicou. Pripravené papriky naplníme zmesou a dáme do zapekacej formy. Posypeme strúhaným balkánskym syrom a podlejeme vývarom premiešaným so zvyškom oleja. Pečieme asi 15 – 20 minút. Hotové plnené papriky ozdobíme čerstvými bylinkami.