Cesto:
300 g hladkej múky, 1 žĺtok, 5 lyžíc oleja
Plnka:
50 g hrozienok, 3 lyžičky umu, 1 200 g kyslejších jabĺk, 1 lyžička škoricového prášku, 120 g cukru, šťava z 1 citróna, 120 g maslových keksov, 200 g hustej smotany, 100 g mandľových lupienkov
Postup:
Suroviny na cesto dáme do misy a vymiesime ručným šľahačom. Rozdelíme na 2 gule, zabalíme do fólie a necháme oddýchnuť.
Hrozienka namočíme do umu. Olúpané jablká nakrájame na jemné plátky, zmiešame so škoricou, s 50 g cukru a citrónovou šťavou. Keksy rozdrobíme a so smotanou pridáme k jablkám. Zvyšný cukor necháme v panvici skaramelizovať, primiešame mandľové lupienky a roztrieme na plech. Necháme vychladnúť a nasekáme.
Cesto rozvaľkáme na dva štvorce, potrieme maslom, posypeme rozdrveným karamelom a rozdelíme plnku. Záviny zrolujeme, preložíme na plech, okraje zahneme a pomastíme. Pečieme 30 – 35 minút.