Cesto:
500 g cukru, 4 vajcia, 400 g uvarených nastrúhaných zemiakov, 1 KL rumovej arómy, 400 g pšeničnej celozrnnej jemnej múky, 2 balíčky kypriaceho prášku do perníka, 50 g kandizovaného citróna nakrájaného na malé kúsky, 50 g kandizovaného pomaranča nakrájaného na malé kúsky, 200 g mletých lieskových orieškov, 200 g mletých vlašských orechov
Na potretie:
200 g slivkového lekváru, 4 PL rumu
Na polevu:
2 polevy Decor tmavé
Postup:
Z cukru a vajec ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni penu. Do vaječnej peny pridáme zemiaky a arómu. Múku zmiešame s kypriacim práškom do perníka, kandizovaným ovocím a orechmi. Múčnu zmes nasypeme do vaječnej hmoty a elektrickým ručným šľahačom s miesiacimi špirálami hmotu miesime až vznikne tuhé cesto.
Dve tretiny cesta rozotrieme na vymazaný a múkou vysypaný plech. Vidličkou ručne dôkladne premiešame lekvár s rumom a opatrne natrieme na cesto. Cukrárske vrecko naplníme zvyšným cestom a nastriekame ním na lekvár prúžky. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 oC asi 45 minút. Vychladnutý perník nakrájame na kocky.
Polevu rozpustíme podľa návodu na obale vo vodnom kúpeli a pomocou štetca perníkové kocky polevou natrieme.