Cesto:
6 bielkov, 250 g nastrúhaných mandlí alebo orechov, 200 g práškového cukru
Krém:
6 žĺtkov, 100 g práškového cukru, 2 vanilínové cukry, 1 PL instantnej silnej kávy, 200 g mäkkého masla
Na ozdobu:
cca 15 cukrárskych trubičiek
Postup:
Z bielkov vyšľaháme pevný sneh. Dobre premiešame mandle alebo oriešky s cukrom a opatrne zmiešame zo snehom. Štvrtinu dáme na dno tortovej formy (priemer 24 alebo 26 cm), uhladíme a pečieme v predhriatej rúre pri 200 oC asi 12 minút. Po upečení vyklopíme korpus na mriežku, opatrne stiahneme papier na pečenie a necháme plát cesta vychladnúť. Takto upečieme ďalšiu ¼ cesta a celý postup opakujeme ešte dvakrát.
Príprava krému:
V horúcom kúpeli našľaháme žĺtka, cukor, vanilínový cukor a kávu do peny. Potom nádobuvyberieme z vody a penu šľaháme do vychladnutia. Maslo vyšľaháme do peny a po lyžiciach pridávame do žĺtkovej peny až sa všetko spojí do hladkého krému.
Tri štvrtiny krému použijeme na namazanie všetkých plátov torty, ktoré na seba poskladáme. Zbytok krému použijeme na potretie hornej plochy a strán torty.
Dve tretiny trubičiek valčekom rozdrvíme a posypeme hornú a bočnú stranu torty. Zbytok trubičiek nakrájame na kúsky veľké 3 – 4 cm a dozdobíme nimi tortu. Tortu necháme 3 – 4 hodiny odležať v chladničke.