Suroviny:
300 g brokolice, 1 malá cibuľa, soľ, 400 g krátkych makarónov, 1 lyžica masla, 300 g smotany na šľahanie, 80 g parmezánu, mleté čierne korenie, strúhaný muškátový oriešok
Postup:
Brokolicu umyjeme a rozdelíme na ružičky, stopky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Brokolicové ružičky vložíme do osolenej vody a povaríme asi 3 – 4 minúty. Scedíme ich, prudko ochladíme studenou vodou a necháme odkvapkať. Cestoviny uvaríme podľa návodu v osolenej vode. Necháme dôkladne odkvapkať a dáme ich na predhriatu misu. Cibuľu pokrájame nadrobno. V panvici rozohrejeme maslo a pri nízkej teplote opražíme cibuľu s nakrájanými brokolicovými stonkami. Prilejeme smotanu a všetko povaríme ešte 5 minút. Polovicu parmezánu prisypeme do brokolicovej omáčky a necháme úplne roztopiť. Osolíme, okoreníme a pridáme štipku muškátového orieška. Vmiešame brokolicové ružičky a krátko prehrejeme. Cestoviny polejeme horúcou omáčkou a posypeme druhou polovicou strúhaného parmezánu. Brokolicu môžeme nahradiť aj cuketou alebo listovým špenátom.