Cesto:
250 g polohrubej múky, 1/2 vrecka kypriaceho prášku, 130 g práškového cukru, 50 g masla, 1 vajce, trochu mlieka, ríbezľový lekvár, koňak, 60 g liekových orechov
Plnka:
460 ml mlieka, 60 g kakaa, 4 žĺtky, 50 g polohrubej múky, 1 a ½ lyžice maizeny, 180 g práškového cukru, 2 vanilínové cukry, 40 – 60 ml koňaku, 6 plátkov želatíny, 130 ml sladkej smotany
Postup:
Z múky, kypriaceho prášku, práškového cukru, masla, vajca a mlieka spracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme na pomúčenej doske, prenesieme na vymastený, múkou vysypaný plech.
Cesto potrieme ríbezľovým lekvárom zmiešaným s pár lyžicami koňaku. Posypeme pomletými lieskovými orechmi a prikryjeme druhou časťou cesta. Popicháme vidličkou a upečieme vo vyhriatej rúre.
Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom. Mlieko s preosiatym kakaom, maizenou a múkou uvedieme do varu. Potom teplotu znížime, pridáme vymiešané žĺtky s cukrom a za stáleho miešania povaríme 4 – 5 minút na miernom ohni. Odstavíme a necháme vychladnúť. Prilejeme koňak, želatínu rozpustenú v smotane a premiešame.
Na vychladnuté cesto dáme plnku a koláč odložíme do chladničky stuhnúť.