Cesto:
200 g hladkej múky, 1 ČL postrúhanej citrónovej kôry, 50 g práškového cukru, štipka soli, 1 vajce, 100 g vychladeného masla, múka na posypanie dosky, tuk na vymastenie formy
Plnka:
3 vajcia, 250 mletého maku vymiešaného s práškovým cukrom
Obloženie:
4 hrušky, 3 PL brusníc, práškový cukor na posypanie
Postup:
Múku zmiešame s citrónovou kôrou, cukrom, vajcom, maslom pokrájaným na kúsky a so soľou. Zo surovín rýchlo vypracujeme krehké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odležať v chlade.
Rúru predhrejeme na 180°C. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme ho do vymastenej tortovej formy a vytlačíme mierne do bokov. Predpečieme na strednej koľajničke 10 minút.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s makovo-cukrovou zmesou a pridáme bielkový sneh. Makovú hmotu rovnomerne rozdelíme na cesto.
Hrušky ošúpeme, rozpolíme a odstránime jadrovníky. Uložíme ich na makovú hmotu guľatou stranou smerom nahor. Koláč pečieme asi 30 minút. Brusnice povaríme, prepasírujeme cez sitko. Hneď ako koláč vyberieme z rúry, potrieme brusnicovým pretlakom vytŕčajúce hrušky. Koláč necháme vychladnúť a posypeme preosiatym práškovým cukrom.