Suroviny:
1 kurča, 3 malé mrkvy, 2 petržleny, 3 stredne veľké cibule, 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 600 ml hydinového vývaru, 150 g šošovice, 1 lyžica tekutého medu, 4 lyžice balzamovaného octu, 1 lyžica červeného vínneho octu, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Mrkvu a petržlen očistíme, ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Cibuľu najemno pokrájame.
Kurča umyjeme, osušíme papierovou utierkou, zvonku aj znútra osolíme a okoreníme.
V pekáči rozohrejeme olej a kurča opečieme zo všetkých strán dozlatista. Opečené kurča vyberieme a preložíme na tanier. Do pekáča, v ktorom sme opekali, pridáme pokrájanú zeleninu a na strednom plameni za stáleho miešania opečieme.
K opečenej zelenine pridáme paradajkový pretlak, krátko povaríme, potom prilejeme 2/3 hydinového vývaru. Zľahka premiešame a zároveň oddelíme pripečené kúsky na dne.
Rúru vyhrejeme na 180°C. Kurča vložíme naspäť do pekáča – prsiami nahor. Pekáč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 80 minút. Kurča občas polievame výpekom a omáčkou.
Medzitým prepláchneme prebratú šošovicu a v sitku necháme odkvapkať. Dáme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme do varu. Prikryjeme a na strednom plameni varíme 15-20 minút, šošovica nesmie veľmi zmäknúť. Šošovicu scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
Približne po 55 minútach pečenia kurčaťa v malom kastróliku zohrejeme med. Vmiešame balzamový a vínny ocot. Pridáme zvyšok vývaru a odkvapkanú šošovicu. Dobre premiešame. Šošovicu s medom rozdelíme okolo a na kurča v pekáči. Vrátime späť do rúry a dopečieme (20 – 25 minút).
Upečené kurča vyberieme z pekáča. Šošovicu dochutíme soľou a korením. Kurča rozporciujeme a podávame so šošovicou.