Žiaci 9. ročníka cirkevnej ZŠ Andreja Kmeťa si v rámci témy Biokatalyzátory upiekli na hodine chémie zdravý kváskový chlieb. Biokatalyzátory sú látky, ktoré urýchľujú a riadia chemické reakcie v živých organizmoch. My sme sa zamerali na enzýmy prítomné v múke, ktoré sa zúčastňujú sa na trávení a rozklade škrobu a lepku.
Vysvetlili sme si celý proces teoreticky a potom sme už túto biochémiu aplikovali do praxe. Uvedomili sme si, že aj pečenie chleba je vlastne chémia!
Kváskový chlieb sme pripravili vlastne úplne „bez chémie“– bez rôznych prídavných látok, len z troch hlavných surovín: múka, voda, soľ. Chlieb sme upiekli v triede v Remoske. Tá vôňa, čo sa šírila po celej škole, bola úžasná. Slinky sa nám tak zbiehali, že sme nevydržali ani do vychladnutia, chlebík sme proste museli ochutnať ešte teplý. Mňam! A na druhý deň sme mali na desiatu náš vlastnoručne upečený chlieb s masielkom a kto chcel, aj s džemom.
ZŠ A. Kmeťa