Proces denaturácie bielkovín – čiže ich zrážanie pôsobením kyselín a vyššej teploty – si vyskúšali deviataci na hodine chémie zážitkovým učením.Naši žiaci si sami vyrobili tvaroh z domáceho skysleného mlieka. Vzniknutú tvarohovú zrazeninu ďalej spracovali zohrievaním, kým sa neoddelila srvátka. Z tvarohu si potom vyrobili chutnú nátierku a hoci na začiatku sa im zdalo, že to vyzerá „divne“, má to nejakú zvláštnu „vôňu“ a chutí to „trochu inak“ ako z obchodu, nakoniec všetko statočne zjedli. A podľa ich slov, takéto zaujímavé hodiny chémie by mali byť stále…
Zážitkové učenie je jedna z najúčinnejších foriem učenia sa. Je to iný prístup pri učení, kedy sa namiesto nudných poučiek predkladajú žiakom zážitky. Ak na vlastnej koži zažijú žiaci niečo zaujímavé, vytvorí im to skutočné spomienky, ktoré pretrvajú omnoho dlhšie, ako len nabiflené vedomosti.
ZŠ A. Kmeťa